Nie mogą
- mleko i produkty mleczne, czyli jogurty, serki, dropsy jogurtowe (tak, tak, nawet te dropsy, które można dostać w sklepie zoologicznym z przeznaczniem dla gryzoni firmy Dako-Art!),
ciastka na mleku itd.; czasem znajdzie się ten składnik w jakiejś karmie, ale jest to bardzo mała ilość, która służy pewnie do konkretnych celów, również probiotyki typu Lakcid czy Trilac mają w swoim składzie kwas mlekowy, ale to trochę inna sprawa, jednakże świnki nie są w stanie trawić laktozy
- ziemniaki, czyli gotowane, surowe, placki, racuchy; świnka nie trawi skrobi ziemniaczanej, podobno słodkie pataty można podawać
- przetwory pochodzenia zwierzęcego, czyli jajka (w tym ciastka i inne), mięso, mleko, ryby czy kolby bekonowe; świnki są roślinożercami, ich struktura organizmu nie jest przystosowana do trawienia mięsa
- fasola, powodują wzdęcia
- groch, powodują wzdęcia
- kapusta, powoduje wzdęcia
- ostre warzywa, czyli chrzan (korzeń za ostry, ale liście ok), cebula, czosnek, por, ostra papryka (chilli)
- ostre zioła i przyprawy
- winogrona, tuczące, za dużo cukrów mają w sobie
- awokado, tuczące, za dużo tłuszczu
- kokos, tuczące, za dużo tłuszczu
- kwiaty (kwiaty ozdobne są nafaszerowane azotanami, nawozami itd., mogą być trujące)
- smażone, gotowane pożywienie
- soki owocowe, bez cukru i niekonserwowane można podawać, ale w małych ilościach
- sałata lodowa, może być naszpikowana chemikaliami i zatruć świnkę
- dżemy, galaretki i przetwory owocowe, za słodkie - tuczą
- grzyby
- orzechy, za bardzo tuczące
- masło orzechowe, ciasta, ciasteczka, wypieki
- marynaty i peklowane warzywa, ogórki konserwowe, kiszone, kapary, kapusta kiszona
- rabarbar, jest trujący
- nasiona, świnka może się tym zakrztusić
- taro (niebezpieczne jest surowe i nieprzygotowane)
- kawa, cola, napoje gazowane
Ogólnie wszystkie warzywa i owoce powinno się świnkom podawać w małych ilościach, ale są takie rzeczy, przy których lepiej zwiększyć baczność.
Są to np. cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grapefruity).
Kwasy w tych owocach mogą podrażnić kąciki pyszczka świnki i lekko je podrażnić, dlatego zaleca się małe podawanie tych owoców.
Mogą
marchew
pietruszka
seler
burak
ogórek
papryka
kalafior (w małych ilościach powoduję wzdęcia)
rzodkiewka ( w małych ilościach ponieważ ma lekko ostry smak)
biała rzodkiewka
kalarepa ( w małych ilościach wzdyma )
rzepa
dynia
cukinia
kabaczek
patison
bakłażan ( w małych ilościach powoduję wzdęcia i gazy )
brukselka ( w małych ilościach wzdyma )
Owoce
jabłko
gruszka
śliwka
truskawka
poziomka
czereśnia
wiśnia
malina
jeżyna
porzeczka czerwona
porzeczka czarna
agrest
jagoda
borówka
mirabelka
morela
brzoskwinia
nektarynka
arbuz
melon
banan
ananas
mango
persymona
kiwi
pomarańcza
mandarynka
grapefruit
pomelo
zielenina
natka pietruszki
koperek
natka marchewki
seler naciowy
botwinka - liście buraka
liście kalarepy
liście rzodkiewki
liście brokułów
liście kalafiora
szpinak
cykoria
sałata rzymska
kiełki słonecznika
kiełki rzodkiewki
kiełki lucerny
rzeżucha/pieprzyca
kiełki brokułów
Mam dziwną sytuacje moja świnka morska je mięso.
OdpowiedzUsuń